Programa la romana

Scandalul tematicii la limba si literatura romana la bacalaureat declansat de academicianul Eugen Simion nu e doar o simpla rafuiala politica intre doua grupuri de influenta din lumea culturala, desi, desigur, e si asta. Nu exista pure batalii pentru principii la noi. Ce se pune in programe determina alegerea manualelor din care copiii se pregatesc, si exista o competitie acerba intre autorii de manuale, de ani de zile, cine vinde mai mult si face mai multi bani. Dar numai din cauza ca, politic vorbind, anturajul ministrului Adomnitei e mai avansat ideologic, iar cel al academicianului Simion mai retrograd nu putem transa batalia usor.

Nivelul cunoasterii, nu doar al literaturii romane, ci al literaturii in general, nu cred ca a fost vreodata mai scazut. Aici e miza.

Dar programa din scoala romana nu a fost niciodata conceputa in ideea ca fiecare tinar trebuie sa capete in scoala valorile fundamentale si sa inteleaga abordarile lor in perspectiva istorica. La noi faci Biblia la ora de educatia religioasa, si nu ca text literar, ci ca dogma, ca atare nimeni nu tine minte ce e in ea, si ajunge tinta bancurilor despre creatia in sapte zile. Darwin se studiaza intr-o forma simplificata, dar niciodata un elev din Romania nu a avut de citit la scoala o pagina de Darwin, desi omul scria exceptional. La literatura romana programa s-a tot schimbat, dar fata de tineretea mea, cind mestecam multe romane cu tarani, unele bune insa, schimbarea nu e neaparat spre bine. Manualele pe care le-am vazut sint comice, daca se intimpla, ca mine, sa stii cine e cuplat cu cine. Sint produsele unor gasti si, ca atare reflecta cel mai imfam lucru din cultura romana contemporana, cultura de gasca, in care colegul de cenaclu sau de catedra sau iubita prietenului meu, cu alte cuvinte, trupa cu care merg eu la o bere sint decretati mari scriitori si plasati alaturi de clasici. Argumentul? Scriu in limbaj contemporan, scriu despre berea Efes si despre Adrian Mutu, ca atare pot la rigoare trezi interesul copiilor, in vreme ce Slavici sau Rebreanu sint cauze pierdute.

Dar aceasta programa de bacalaureat reflecta culmea dezorientarii culturale. Bineinteles, ai nostri au copiat modelul de undeva, ca si peste alte tari europene s-a abatut filosofia conform careia copii nu trebuie sa mai capete o cultura generala, ci una contemporana, ca mai important decit sa citesti pe Nichita Stanescu este sa stii ce e leasingul. E de dezbatut, dar nu imi amintesc cind am dezbatut, ci iata ca ne trezim in mod cam unilateral cu programe din care Eminescu lipseste, in schimb figureaza bunul meu prieten Jon Schaele.

Or, asta e o eroare. Sint prietena cu autorii raportului Tismaneanu, dar cred ca e mai important pentru un licean care de abia invata ca e roman sa citeasca pe Iorga sau Parvan, care mai sint si mari scriitori in limba romana. Imi plac baietii de la Cotidianul, dar o sa votez cu Adrian Paunescu daca e sa aleg cu Eminescu in programa scolara. Mai vreau acolo si pe Maiorescu, dar si pe Ibraileanu, cu Spiritul critic…, si pe Mihail Sebastian, si pe Ralea, desi a fost colaborator cu regimul comunist, si pe Noica, desi a fost legionar, pur si simplu pentru ca limbajul lor discursiv este o scoala de limba si gindire romana. Si se pot face legaturi suficiente intre acesti autori de ieri si dezbaterile politice de azi pentru a trezi interesul tinerilor.

Limba, ne spun antropologii, este ceea ce structureaza gindirea si comportamentul unui popor, limba este textura unei civilizatii. Nu va jucati cu limba romana, daca nu vreti sa producem niste mutanti de serie in loc de tineri romani europeni.

Leave a Comment